Butterfly Cukrászda Szolgáltatás HACCP nagyon röviden és közérthetően

HACCP nagyon röviden és közérthetően

HACCP nagyon röviden és közérthetően post thumbnail image

Röviden és közérthetően elmagyarázzuk mi a HACCP. Azért, hogy a fogyasztó biztos lehessen abban, hogy az általa vásárolt élelmiszer számára nem veszélyes, az élelmiszer előállításának minden lépcsőjében maximálisan törekedni kell arra, hogy olyan szabályokat kövessenek a munka közben, ami kizárja annak esélyét, hogy a fogyasztó egészsége károsodjon.

Bontsuk rögtön ketté az angol rövidítést HA-ra és CCP-re. A HA a hazard analysis, azaz veszélyelemzés rövidítése. Lényege, hogy az élelmiszer alapanyagának megtermelése, feldolgozása, szállítása, raktározás és kész termék előállítása során feltárja mindazon lehetséges veszélyeket, amik az élelmiszer károsodását okozhatják. Ezek a veszélyek lehetnek kémia, mikrobiológiai vagy akár fizikai szennyeződések is. A CCP – critical control points – jelentése kritikus ellenőrzési pontok. Lényegük, hogy megtalálja azokat a pontokat a munkafolyamatokban, ahol a veszélyelemzés során feltárt veszélyek egyrészt észlelhetőek, másrészt meghatározott cselekvéssel kizárhatóak.

Minden élelmiszerrel foglalkozó vállalkozónak a tevékenységére vonatkoztatva kell elkészítenie a HACCP dokumentációját. Ez azt is jelenti ugyanakkor, hogy az élelmiszer annak teljes útján, a szántóföldtől a tányérig, nem kerülhet olyan helyzetbe, amikor HACCP előírások nem vonatkoznak rá. Így garantálható, hogy sehol nem érheti olyan hatás az élelmiszert, ami végül a fogyasztót károsítaná.

A HACCP Tanúsítvány tehát egy olyan dokumentum- és utasításgyűjtemény, ami feltárja az adott vállalkozás tevékenysége alatt elméletben fennálló veszélyeket, meghatározza ezen veszélyek kiszűrésére alkalmazandó ellenőrzési helyeket és módszereket, megadja a helyes magatartás a folyamatok során és előírja a követendő protokollt arra az esetre, ha a kritikus ponton problémát észlel az ellenőrzés.

A HACCP elkészítése és rendszeres felülvizsgálata kötelező. Szintén a tulajdonosnak kell arról is gondoskodnia, hogy a HACCP tartalmával minden alkalmazott tisztában legyen és be is tartsa azokat.

Kapcsolódó cikkek

Miért éri meg egy IPhone szerviz választása más márka helyett?

Miért éri meg egy IPhone szerviz választása más márka helyett?Miért éri meg egy IPhone szerviz választása más márka helyett?

Az iPhone készülékek világszerte népszerűek, azonban még a legkiválóbb technológiai eszközök is időnként javításra szorulhatnak. Az iPhone szervizelése során számos problémát orvosolhatunk, legyen szó kijelzőcseréről, akkumulátor problémáról vagy akár a